About

Bomen van binnen en buiten.

Bomen zijn essentieel voor het leven op aarde. Op economisch, ecologisch en sociaal gebied.  Vrijwel iedereen zal het daarover eens zijn. Over het materiaal hout wat zij leveren en wat daarmee allemaal mogelijk is, is veel bekend, inclusief de heerlijke warmte van een houtvuur. Maar wat hout voor de kunstenaar die ermee werkt betekent, weten maar weinig mensen. Voor beeldhouwers is hout vaak een intensief zoeken naar hoe men samen kan werken met wat in de boom is ontstaan aan vorm en structuur en dat wat de kunstenaar zelf aan ideeën wil in brengen.

Voor mij geldt dat net zo. Uit respect voor wat de boom heeft gedaan, lukt het me maar zelden om een stuk hout een eigen idee op te dringen, maar richt ik me naar de tekening, groeivorm en wat er in een stuk hout heel speciaal is.

Een boekvorm is daar zeer geschikt voor omdat deze tegelijk aangeeft dat een boom een verhaal heeft. Daarom maak ik graag boeken van bomen die heel oud zijn want die hebben veel te vertellen. Alles wat ze hebben meegemaakt is terug te vinden in de boom. Uiteraard valt er veel af te lezen uit de jaarringen, maar voor mij zijn vergroeiingen en verwondingen altijd heel interessant om daarin te ontdekken hoe een boom daarmee is omgegaan. In zijn binnnenste wordt een boom er alleen maar mooier door; nooit lelijker!

Dat te laten zien is in mijn werkstukken mijn ‘missie’.

Christine

 

1 thought on “About

 1. Beste mevrouw Langerhorst,
  Ik wil u graag even meedelen dat ik sinds kort in het bezit ben van een van uw werken
  en daar erg blij mee ben. Het werk is genaamd “de uil”.
  Als liefhebber van bomen én van boeken is dit natuurlijk een prachtige combinatie.
  Wat mij er ook erg in aanspreekt is dat het boek hier figuurlijk (en ook letterlijk ) uit het hout voortkomt.
  Hij heeft een prominente plek in ons huis gekregen.
  Dank voor het scheppen ervan.
  met vriendelijke groet,
  Dick van den Heuvel

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *